Water in de kruipruimte: oorzaak & oplossing

Oudere huizen hebben vaak nog een kruipruimte. Hier komen soms problemen met vocht vandaan, omdat deze ruimte van nature koud en nat is. Het grondwater trekt de muren in of de luchtvochtigheid is hoog waardoor er condensatie ontstaat. Er zijn meerdere redenen waarom er water in de kruipruimte kan ontstaan, maar wat kun je hieraan doen?

Wat is een kruipruimte?

Kruipruimtes bevinden zich onder een woning, vaak direct onder de vloer en, de naam zegt het al, de ruimte is hoog genoeg om in te kruipen, maar staan is niet mogelijk. Deze ruimte heeft echter wel een functie, want het verhoogt de vloer zodat het niet direct in contact staat met de grond. Vooral in gebieden met kleigrond, wat er rijk is aan water, is dit een uitkomst. Ook vind je in de kruipruimte vaak gas-, water-, elektriciteits- en afvoerleidingen die hier de woning binnen komen van buitenaf. De toegang tot de kruipruimte wordt vaak via een luik gedaan net achter de voordeur of met een trap ergens in de beneden vloer.

Problemen met de kruipruimte

Kruipruimtes staan er bekend om problemen te geven met water. Dit water zorgt voor een slecht klimaat onder de vloer, omdat het daar vaak koud is en de luchtvochtigheid erg hoog. Hierdoor kan condensatie ontstaan en kan de ondervloer vochtig worden, of kunnen de muren dit vocht opnemen en naar boven brengen, je woning in. Ook kun je soms plassen water op de bodem van de kruipruimte zien staan, als het grondwater omhoog is gekomen. In het ergste geval ontstaat hierdoor schimmel en rot, wat slecht is voor de gezondheid van je woning en voor jouw eigen gezondheid. Heb jij vocht in je kruipruimte, dan is dit bijna altijd het gevolg van verhoogd grondwater of condensatie en voordat dit voor grotere problemen zorgt, kun je hier beter wat aan doen. Gelukkig is dit niet erg moeilijk en zijn er een aantal oplossingen beschikbaar waarmee je deze symptomen op kunt lossen.

Oplossingen

Er zijn een aantal manieren waarop je problemen met water en vocht in je kruipruimte kunt oplossen. Welke optie je kiest hangt meestal af van de mate van het probleem en het soort probleem.

  • Goede ventilatie: heb je kleine problemen met water in je kruipruimte en komen deze niet van het grondwater, dan kun je het beste de ventilatie in de kruipruimte verbeteren. Vaak zitten de roosters dicht met blaadjes en vuil, of is er helemaal geen ventilatie aangelegd. Is dit het geval, dan kunnen de vochtdeeltjes in de lucht niet weg en moeten ze zich wel ergens vestigen. Het gevolg is dan natte balken, leidingen en funderingen, zowel als een hogere luchtvochtigheid in het woongedeelte. Door een aantal nieuwe ventilatieroosters te plaatsen of de oude roosters schoon te maken, kan het maar zo zijn dat je kruipruimte ineens een stuk frisser en gezonder wordt. Bovendien voorkom je zo dat er schadelijke radon gassen vanuit de grond je woning binnen kunnen komen.
  • Bodemisolatie: als je plassen water op de grond van je kruipruimte ziet staan, dan heeft dit vaak te maken met verhoogd grondwater. Dit kun je oplossen door bodemisolatie aan te laten brengen. Een isolatiemateriaal wordt dan je kruipruimte in gespoten, vaak zijn dit schelpen of EPS-parels, totdat ze een bepaalde dikte hebben bereikt. Deze isolatielaag zorgt ervoor dat het grondwater daar condenseert en niet onder je vloer. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in je kruipruimte verbeteren en zal de temperatuur omhooggaan. Een beter klimaat in je kruipruimte betekent ook een beter klimaat in de woning erboven.
  • Bodemfolie: naast isolatiemateriaal, kun je ook de bodem van de kruipruimte bedekken met een bodemfolie. Hierdoor verstoor je de vochtstromen in de kruipruimte, wordt de luchtvochtigheid beter en droogt je kruipruimte uit. Het folie laat geen vocht door, maar wel warmte, dus in de winter kan de opgeslagen warmte van de zomer nog gewoon opstijgen vanuit de bodem.
  • Injectie van de muren: optrekkend vocht kun je tegengaan door de muren te laten injecteren met een water blokkerende gel. Deze wordt dan rond de basis van de muur ingespoten en zet daar uit en wordt hard, waardoor het een ondoordringbare barrière vormt tussen de grond en de rest van de muur. Deze optie wordt vaak gekozen voor kelders, maar in kruipruimtes kan dit ook goed worden toegepast. Vereiste is wel dat de kruipruimte hoog genoeg is voor de vakmannen om in te kunnen werken.

 

Offertes vergelijken

Wil je graag weten hoeveel het voor jou zou kosten om de problemen met het water in je kruipruimte op te lossen? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en ontvang in een paar dagen een aantal offertes van bedrijven uit je regio. Deze service is gratis en verplicht je verder nergens toe. De offertes kun je met elkaar vergelijken om tot de beste oplossing te komen wat betreft jouw kruipruimteproblemen.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.