Vochtproblemen kunnen overal in huis voorkomen en met verschillende oorzaken. Zo is er doorslaand vocht, dat via een lek in de gevel of het dak de woning binnenkomt. Ook is er vocht uit het grondwater, dat de fundering en de muren in kan trekken naar het woongedeelte. Condensatie is een grote boosdoener en veelal het gevolg van slechte ventilatie. Heb je last van vochtproblemen in je toilet, dan kan dit dus verschillende oorzaken hebben en elke oorzaak vraagt om een andere oplossing.
De oorzaken
De meest voorkomende oorzaak van vochtproblemen in je toilet is slechte ventilatie. Het betreft een vaak kleine ruimte waar ventilatie moeilijk is. Door te leven in een woning brengen we bewust of onbewust water de lucht in. Dit kan zijn door te koken of te douchen, maar ook door te ademen en te zweten. Als dit vocht geen uitweg kan vinden zal het zich vestigen op koudere oppervlaktes en zich manifesteren als condensatie. Een andere oorzaak voor je vochtproblemen kan een defect zijn in de gevel. Scheurtjes in de stenen of het voegwerk zorgen ervoor dat je gevel niet meer waterdicht is. Dit is vaak het geval in oudere woningen waar de gevel toe is aan renovatie. Bevindt het toilet zich op de benedenverdieping, dan kan er ook sprake zijn van optrekkend vocht. Dit wordt door de muren opgezogen van het grondwater en komt zo je leefgedeelte in. Deze verschillende vochtproblemen zijn makkelijk te identificeren en op te lossen.
Identificeer je probleem
De oorzaak van jouw vochtprobleem is ten eerste te herkennen aan de locatie van het vocht. Bevindt het zich aan de onderkant van de muren en spreidt het zich van daar uit, dan is er een grote kans dat je te maken hebt met optrekkend vocht. Bevindt de vochtplek zich hoger op de muur, of op verschillende locaties, dan komt dit waarschijnlijk door een defecte gevel of door condensatie. Condensatie vestigt zich op koudere plekken in de ruimte, terwijl doorslaand vocht zich overal kan bevinden. Je kunt dit makkelijk testen door een stuk folie op de muur te bevestigen en te kijken waar op het folie vocht wordt gevormd. Is dit tussen de muur en het folie, dan is er sprake van doorslaand vocht. Vormt het zich aan de buitenkant van het folie, dan is er sprake van condensatie.
De gevolgen
Vochtige muren hebben nare gevolgen. Ze kunnen een muffe geur veroorzaken en in de meest ernstige gevallen zal er schimmel ontstaan. Deze schimmel trekt ongedierte aan, zoals muizen, pissebedden, kakkerlakken en zilvervisjes. De lucht in een ruimte met schimmel is ook ongezond en kan hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken. Mensen met astma en reuma zullen hierdoor versterkte symptomen ervaren. De schimmel is moeilijk te verwijderen en zal permanente vlekken achterlaten op je muren. Het is dus belangrijk dat je hier snel een oplossing voor zoekt.
De oplossingen
De oplossing voor jouw vochtprobleem in je toilet hangt af van de oorzaak.
- Condensatie tegengaan: de meest voorkomende oorzaak van de problemen is condensatie. Dit kun je makkelijk oplossen door een betere ventilatie te realiseren in je toilet. Door een raam open te zetten of door een ventilator te installeren zal je een aanzienlijk verschil merken. Je kunt handmatige ventilators of automatische ventilators kopen. De eerste zet je zelf aan en uit, terwijl de tweede optie dit doet door middel van een tijdschakelaar of een luchtvochtigheidssensor. Bij woningen met een mechanisch ventilatiesysteem zit het toilet automatisch al op het systeem aangesloten en kan het simpelweg beter afstellen van het systeem de oplossing zijn.
- Optrekkend vocht tegenhouden: optrekkend vocht uit het grondwater kun je op een aantal manieren de baas worden. Heb je een kruipruimte, dan kun je deze beter ventileren, isoleren of een bodemfolie aan laten brengen. Ook is het mogelijk de muren bij de basis te laten injecteren met een vochtwerende gel. Deze gel zet uit en vormt zo een ondoordringbare laag voor het water.
- Doorslaand vocht oplossen: doorslaand vocht is het gevolg van een slechte gevel. Bevindt dit zich alleen bij het toilet, dan is een plaatselijke reparatie van de gevel vaak voldoende. Is je gevel algeheel in slechte staat, dan is het noodzakelijk een gehele gevelrenovatie uit te laten voeren waarbij het voegwerk wordt vervangen, de defecte stenen worden verwijderd en vernieuwd en je de gevel eventueel laat impregneren. Dit is een ingrijpende en kostbare klus, maar heeft als gevolg dat je gevel er weer tientallen jaren probleemloos tegenaan kan.
Vergelijk offertes
Wil je de problemen met het vocht in je toilet laten behandelen en ben je benieuwd naar de prijs? Vraag dan een aantal offertes op met onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en verplicht je niet tot aankoop, maar geeft je wel een goed idee van de mogelijkheden en de daarmee samenhangende kosten. Op die manier heb je alle opties bekeken voordat je een beslissing maakt wat betreft de werkzaamheden in jouw toilet.