Schimmel in huis: oorzaak &oplossing

Als je schimmelvorming ziet in jouw woning, dan heeft dit te maken met vocht. Vocht kan op verschillende manieren je woning binnenkomen en het is belangrijk dat je hier direct iets aan doet. Niet alleen is schimmel lelijk, maar het richt ook langdurige schade aan aan je gezondheid en je muren. De behandelingsmethode is afhankelijk van waar de schimmel vandaan komt.

Mogelijke oorzaken

Schimmelvorming vindt plaats op vochtige plekken. Deze bevinden zich vaak op de muren, het plafond of de raamkozijnen. Redenen hiervoor kunnen zijn doorslaand vocht, condensatie of optrekkend vocht. Deze zijn vrij makkelijk te identificeren en te behandelen.

  • Doorslaand vocht: doorslaand vocht is water dat binnenkomt via je buitenmuren. Dat betekent dat je gevel lekt en dus niet meer waterdicht is. Vaak is dit het geval in oudere woningen waarbij de gevel al lang dienst doet en aan een renovatie toe is. Doorslaand vocht herken je doordat het zich op verschillende hoogtes op de muren bevindt.
  • Condensatie: vandaag de dag wordt er veel aandacht besteedt aan isolatie, zowel in nieuwbouwwoningen en bestaande woningen. Hiervoor zijn ook duidelijke regels vastgelegd in het Bouwbesluit. Alhoewel goede isolatie betekent dat de warmte in huis beter bewaard blijft, houdt dit ook in dat de ventilatie minder wordt. Door in huis te zijn, te ademen, te zweten, te koken en te douchen brengen we allemaal een hoeveelheid vocht de lucht in. Is de ventilatie niet goed, dan zal dit zich manifesteren als condensatie en op de koudere plekken neerstrijken. Dit is vaak rondom de ramen en de buitenmuren.
  • Optrekkend vocht: een andere manier voor vocht om je woning binnen te komen heeft te maken met het grondwater. Staat deze hoog, dan kan het de muren intrekken en zo je leefgedeelte betreden. Dit type vocht herken je doordat het ontstaat aan de basis van de muren en langzaam omhoog kruipt.

 

Oplossingen voor doorslaand vocht

Heb je te maken met doorslaand vocht dan is de oplossing vaak niet simpel. Je hebt dan problemen met je gevel, omdat er bijvoorbeeld scheuren of barsten zijn ontstaan in de stenen en het voegwerk. Deze zullen moeten worden gerepareerd. Je kunt dit doen op verschillende manieren.

  • Impregneren: als de vochtproblemen nog klein zijn en je gevel is verder in goede staat kun je deze laten impregneren. De muren zullen dan eerst gereinigd worden en vervolgens worden behandeld met een vochtafstotend middel. Dit is vaak ook brandwerend, matig isolerend en het stoot vuil en andere aanslag af. Je gevel blijft dus langer mooi en is volledig waterdicht.
  • Gevelrenovatie: zijn de problemen te groot en is je gevel dusdanig beschadigd dat alleen impregneren geen uitwerking heeft, dan is een gevelrenovatie nodig. Je gevel zal dan worden gereinigd, de beschadigde stenen en voegen worden dan vervangen en je kunt daarna kiezen om de muren te impregneren. Dit is een dure optie, maar je gevel is hierna weer als nieuw en kan weer tientallen jaren mee.
  • Gevelbekleding: ben je geïnteresseerd in betere isolatie dan kun je ook je gevel volledig opnieuw laten bekleden. Dit kan met hout, met een sierpleister of met steenstrips. Je maakt je woning weer waterdicht, geeft je huis een facelift en zorgt voor een betere isolatiewaarde. Natuurlijk zal je woning ook in waarde stijgen.

 

Oplossingen voor condensatie

Heb je veel condensatievocht, dan is dit waarschijnlijk het gevolg van een slechte ventilatie. Door dit te verbeteren kan je het probleem makkelijk de baas worden. Je kunt de ramen vaker openzetten of kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dit laatste is effectiever en ook mogelijk tijdens slechte weersomstandigheden, maar kost je wel aanzienlijk meer geld. Nieuwbouwwoningen worden standaard uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem, omdat deze ook gebouwd worden met de beste isolatiewaarde.

 

Oplossingen voor optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een groot probleem in Nederland en eigenlijk zijn er twee manieren waarop je hier wat aan kunt doen. Het injecteren van een vochtwerende gel of het plaatsen van een waterkering.

  • Vochtwerende gel: dit is de goedkoopste optie. Een gel wordt langs de basis van je muren geïnjecteerd waar het een barrière vormt tussen het grondwater en de muur. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook laten doen. De gel zet ter plekke uit en wordt hard. Het nadeel van dit systeem is dat de werking naar verloop van tijd zal verminderen.
  • Waterkering: een waterkering wordt aangelegd door een waterdicht materiaal aan te brengen tussen de onderste twee steenrijen. Dit is een permanente oplossing, maar is ook prijziger dan een gelinjectie. Woningen gebouwd na 1980 bevatten vaak een waterkering als standaard.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn wat betreft je vochtprobleem? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool. Deze tool kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio en is volledig gratis en vrijblijvend. Zo kun je snel en makkelijk de beste oplossing vinden voor jouw vochtprobleem.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.