Een hoge luchtvochtigheid in huis is slecht voor je gezondheid en voor je woning. Dit heeft te maken met het percentage vocht dat zich in de lucht bevindt. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en de 60 procent en daar voel je je zelf ook het beste bij. Maar wat is een hoge luchtvochtigheid, wat kan dit veroorzaken en wat kun je eraan doen?
Inhoud
Wat is hoge luchtvochtigheid en hoe kun je dit meten?
We spreken vaak van hoge luchtvochtigheid als deze rond de 70 procent ligt of meer. In Nederland komt dit eigenlijk alleen in de zomer voor, omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht. Een hygrometer meet dit vochtgehalte en deze kijkt ook naar de temperatuur en de luchtdruk. Je kunt deze voor weinig geld al aanschaffen en zo bekijken of de lucht in jouw woning te weinig, voldoende of te veel vocht bevat.
De oorzaken
Een hoge luchtvochtigheid heeft vaak te maken met een slechte ventilatie. Door in een woning te leven, te koken, douchen, zweten en ademen voegt ieder mens vocht toe aan de lucht. Kan deze niet goed weg, dan zal dit zich accumuleren. Vaak resulteert dit dan in condensatie; de vochtdeeltjes worden vloeibaar op koudere oppervlaktes. Een andere reden voor een verhoogde luchtvochtigheid kan duiden op vochtproblemen in huis, zoals een slecht klimaat in de kruipruimte of kelder of klamme en natte muren van doorslaand- of optrekkend vocht.
Wat zijn de gevolgen?
Een te hoge luchtvochtigheid brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee, zoals ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Mensen met reuma en astma zullen hier meer last van krijgen. In ernstige gevallen kunnen schimmels luchtweginfecties veroorzaken en mensen met een allergie kunnen hierdoor een sterke verslechtering zien in de symptomen. Binnenshuis kan het resulteren in natte muren, rottend hout, ongedierte (kakkerlakken, pissebedden, zilvervisjes), schimmelvorming, afbladderende verf en loskomend behang of pleisterwerk. Je kunt een muffe lucht gaan ruiken en je meubilair kan klam gaan aanvoelen. Het is dus voor jou zowel als je woning erg ongezond als de luchtvochtigheid te hoog is.
Wat kun je doen om de luchtvochtigheid te verbeteren?
In veel gevallen wordt de luchtvochtigheid al gezonder als je een betere ventilatie in je woning realiseert. Vooral goed geïsoleerde woningen hebben hier baat bij. Je kunt dit doen in de badkamer en de keuken, door middel van een ventilator, maar een mechanisch ventilatiesysteem heeft vaak meer effect. Er zijn verschillende systemen op de markt die met een buizensysteem en een ventilator een luchtstroom creëren in je woning. Het openzetten van de ramen of het aanbrengen van ventilatieroosters is ook al een goede stap. Soms is dit echter niet voldoende en ook niet praktisch, als het buiten bijvoorbeeld vriest, sneeuwt, hagelt of regent. Nieuwbouwwoningen worden gebouwd met een erg goede isolatiewaarde en hebben bijna altijd standaard een mechanisch ventilatiesysteem ingebouwd.
Andere oorzaken
Als je problemen hebt met vocht, kan dit de luchtvochtigheid ook verhogen. Behalve condensatievocht, zijn er nog drie andere oorzaken waardoor je woning nat kan worden. Doorslaand vocht is vocht dat door de gevel naar binnen komt wanneer het buiten regent en optrekkend vocht wordt langzaam door de muren opgezogen vanuit het grondwater. Een andere oorzaak is lekkage. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt oplossen.
- Doorslaand vocht: doorslaand vocht kenmerkt zich doordat het op verschillende plaatsen op de muur zichtbaar wordt. Als je gevel oud is, kan dit betekenen dat hij aan een renovatie toe is. Dan worden alle voegen en defecte stenen vernieuwd en is je gevel weer als nieuw. Wanneer het lek zich maar op één plaats bevindt en de rest van de gevel nog van goede kwaliteit is, kun je overwegen deze te laten impregneren. Dan wordt een vochtafstotende vloeistof op de gevel gespoten waardoor deze volledig waterdicht wordt. Deze vloeistoffen hebben vaak ook brandwerende, vuilafstotende en matig isolerende kenmerken.
- Optrekkend vocht: als je woning vochtig is als gevolg van hoog grondwater, kan je dit tegengaan door een gel te laten injecteren dat een waterwerende laag vormt tussen het grondwater en de rest van de muur. Je kunt hetzelfde realiseren met een waterkering. Het voordeel van deze laatste optie is dat het je permanent van het optrekkende vocht verlost, maar het laten plaatsen hiervan is dan ook een stuk duurder. Een injectie van de muren is goedkoper, maar kan zijn effectiviteit naar verloop van tijd verliezen.
Vergelijk offertes
Wil je in contact gebracht worden met verschillende vochtbestrijdingsexperts uit jouw omgeving en erachter komen hoeveel jij precies zal moeten betalen om jouw luchtvochtigheid permanent te verbeteren, dan kun je hier gebruik maken van onze vergelijkingstool. Deze gratis en vrijblijvende tool kan je in een korte tijd aan een aantal offertes helpen van bedrijven uit jouw omgeving. Door deze te bekijken en met elkaar te vergelijken op punten zoals kwaliteit, prijs en service, kun je de beste deal vinden voor het bestrijden van jouw vochtprobleem.