Vochtproblemen in de muren kunnen grote gevolgen met zich meebrengen. Vaak ontstaan deze door optrekkend vocht uit de bodem, door doorslaand vocht van buitenaf of door condensatie. De buitenmuren zijn gemaakt om dit vocht tegen te houden en de binnenkant van de woning te beschermen tegen de weersomstandigheden. Deze moeten dus volledig waterdicht zijn, en zijn ze dit niet, dan verliezen ze één van hun belangrijkste functies. Er zijn echter manieren waarop je de buitenmuren weer volledig waterdicht kunt maken.
De oorzaken van vochtige buitenmuren
Als je last hebt van vochtige buitenmuren dan kan dit dus te maken hebben met verschillende oorzaken. Als eerste is er de staat van de gevel zelf. Verkeert deze in slechte conditie, dan kan het water van buiten door scheurtjes en barsten in de gevel of de stenen naar binnen komen. Deze scheurtjes ontstaan vaak in de winter, wanneer water de muur binnentrekt en bevriest en dus uitzet. Smelt dit water weer, dan blijft er schade achter. Een andere reden voor vochtige buitenmuren kan zijn dat het grondwater wordt opgezogen en optrekt naar boven. In Nederland hebben we te maken met hoog grondwater. Huizen die gebouwd zijn na 1980 bevatten een waterkering. Dit is een waterafstotende folie die tussen de onderste twee steenrijen tijdens de constructie van het huis wordt aangebracht. Oudere huizen hebben dit dus niet en hierdoor kunnen grote problemen ontstaan. Condensatie vindt plaats aan de binnenkant van het huis. Zie je dit bij jou thuis, dan heeft dit niets met de buitenmuren te maken, maar wel met een slechte ventilatie van de lucht binnen.
De gevolgen
Vochtige buitenmuren brengen risico’s met zich mee. Zo kunnen er als het vriest nog meer barsten en scheuren in de muren ontstaan waardoor het probleem zich verergert. Als er vocht in de buitenmuren zit, dan kan dit ook overslaan op de binnenmuren, waardoor je schimmel kunt zien, je behang afbladdert en je pleisterwerk loslaat. Het herstellen hiervan is lastig en kostbaar en lost daarnaast de problemen niet op. Natte muren trekken ongedierte aan, zoals muizen, ratten, pissebedden, zilvervisjes en kakkerlakken. Vocht in huis is slecht voor de gezondheid en de lucht die je inademt kan leiden tot hoofdpijn en misselijkheid. Mensen met reuma of astma zullen dit erger ervaren. En natuurlijk straalt een woning met schimmel en natte plekken slecht onderhoud uit, is dit niet mooi en wordt het moeilijk om het huis in die staat te verkopen.
De oplossingen
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je vochtproblemen in de buitenmuren op te lossen. Je kunt deze weer waterdicht maken door ze te impregneren, door de gevel opnieuw te bekleden, door vochtwerende verf aan te brengen of door een gevelrenovatie uit te voeren.
- De gevel impregneren: als je problemen niet erg groot zijn kun je deze oplossen en in de toekomst voorkomen door de gevel te impregneren. Eerst wordt deze dan gereinigd, worden kleine problemen verholpen en wordt een waterafstotend middel op de gevel gespoten. Dit middel maakt de gevel niet alleen waterdicht, maar het is ook brandwerend, heeft een lage isolatiewaarde en maakt het lastiger voor vuil, schimmel en mos om zich te vestigen. Ook als je een woning hebt met een perfecte gevel, kan dit een optie zijn om de levensduur te verlengen en vochtproblemen in de toekomst te voorkomen.
- Nieuwe bekleding: je kunt er ook voor kiezen om de gevel te laten bekleden. Dit is vooral interessant als je graag een betere isolatiewaarde wil realiseren. Een isolerende crepi, bijvoorbeeld hult je woning in een waterdichte en isolerende laag. Daarnaast kun je kiezen uit een groot aantal mogelijkheden, zoals steenstrips, hout, kunststof of kalei. Hierna hebben je muren een volledige facelift gekregen, is de isolatiewaarde van je woning verbeterd en zijn ze weer volledig waterdicht, voor tientallen jaren.
- Vochtwerende verf: als je gevel aan een schilderbeurt toe is en de problemen zijn niet erg groot, dan kun je overwegen een vochtwerende verf aan te (laten) brengen. Dit moet wel gedaan worden op een schone ondergrond, dus het kan zijn dat je je gevel eerst moet laten reinigen. Deze verf stoot water af en maakt je gevel weer waterdicht, voor een relatief lage prijs.
- Een gevelrenovatie: is je gevel in slechte staat, dan kan het soms het beste zijn om deze volledig te laten renoveren. Tijdens de werkzaamheden worden de muren eerst gereinigd zodat de problemen beter zichtbaar zijn. Dan worden gebarsten of gescheurde voegen en stenen vervangen. Hierna kun je ervoor kiezen om de gevel ook te impregneren, waardoor de levensduur wordt verlengd. Dit kost veel, maar naderhand is je gevel weer als nieuw en kan hij waarschijnlijk voor de rest van je leven meegaan.
Vergelijk offertes
Wil je weten hoeveel het kost voor jou om je gevel waterdicht te laten maken? Dan kun je hier gebruik maken van onze vergelijkingstool. Deze tool kan je in een korte tijd een aantal offertes opsturen die je vervolgens met elkaar kunt vergelijken. De service is gratis en verplicht je niet tot aankoop. Door alle opties te bekijken kun je sneller en makkelijker tot de beste beslissing komen wat betreft jouw vochtprobleem.