Vochtdetectie

Vocht in huis kan grote problemen veroorzaken en dit kan op verschillende manieren binnenkomen. Er kan sprake zijn van een lekkage in je leidingen- of buizennetwerk, maar er kunnen ook grotere problemen aan de basis liggen. Vocht kan door de gevel naar binnen komen, als deze ergens defect is of oud is, het kan van het grondwater naar boven trekken en in goed geïsoleerde woningen is condensatie een veel voorkomende oorzaak. Het is belangrijk dat je hier snel wat aan doet, voordat er schadelijke schimmels ontstaan. De eerste stap die je dan neemt is het laten uitvoeren van een vochtdetectie.

Wat is een vochtdetectie?

Heb jij het vermoeden dat er vocht je woning binnenkomt, zijn je muren nat of zie je schimmel ontstaan? Dan is het belangrijk vast te stellen waar dit vandaan komt, voordat de herstelmethode kan worden bepaald. Als je een vochtbestrijdingsexpert gaat inschakelen dan zal deze eerst langskomen om een vochtdetectie te doen. Dit onderzoek moet vaststellen wat de oorzaak is van het probleem, wat de omvang is van de schade en wat de beste manier is om het op te lossen. Hiervoor heeft de expert verschillende tools, zoals bijvoorbeeld een calciumcarbide test om te bepalen hoe diep het vocht in de muren zit, camera’s om in de leidingen en achter de muren te kijken en infraroodcamera’s die de temperatuur van de muren meten. Hier wordt vervolgens een rapport van opgemaakt waarin oorzaak, omgang en oplossing duidelijk worden vastgesteld. Ook ontvang je dan vaak een offerte met de eventuele kosten voor de reparatie.

De oorzaken en oplossingen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor je vochtprobleem. Vooral in Nederland is er vaak sprake van hoog grondwater en dit is dan ook een probleem dat je veel ziet. Nieuwbouwwoningen zijn hierop ingesteld, maar oudere woningen niet. Ook zijn problemen met condensatie veel voorkomend, omdat goede isolatie de ventilatie van een woning niet bevorderd. Hier vind je vier grote boosdoeners en wat je eraan kunt doen.

Lekkage

Natuurlijk kan er altijd sprake zijn van een lekkage in je leidingen. Als je waterrekening zonder duidelijke redenen steeds hoger wordt of als de druk op je boiler te laag is, is dit waarschijnlijk de oorzaak. Lekkages zijn moeilijk op te sporen en kunnen soms jarenlang onopgemerkt blijven. De leidingen zitten verstopt achter de muren en onder de vloeren en het lastigste is dan ook het opsporen van de lekkage. Is dit eenmaal gelukt, dan is een simpele reparatie vaak genoeg om je vochtprobleem op te lossen.

Optrekkend vocht

Het hoge grondwater in Nederland kan optrekkend vocht veroorzaken. Je muren nemen dit op als een spons, omdat deze poreus zijn, en het water kan steeds verder omhoogtrekken. Je ziet het dan als eerste langs de basis van de muren. Nieuwbouwwoningen hebben standaard een waterkering, maar bij woningen van voor 1980 is dit niet het geval. Heb jij problemen met optrekkend vocht, dan kun je dit tegengaan door bijvoorbeeld een vochtafstotende gel te laten injecteren of een waterkering te laten aanbrengen. Beide vormen een ondoordringbare barrière tussen het grondwater en de rest van de muur.

Condensatie

Heb je een nieuwbouwwoning, dan is optrekkend vocht vaak niet de oorzaak. Goed geïsoleerde woningen ventileren van nature slecht en de vochtdeeltjes die zich in de lucht bevinden kunnen dan niet weg. Deze vestigen zich vervolgens op de koude oppervlakten binnenshuis door middel van condensatie. Het is belangrijk dat je er dus voor zorgt dat je woning goed kan ademen en dat er regelmatig frisse lucht wordt toegevoegd. Dit doe je door de ramen open te zetten of te investeren in een mechanisch ventilatiesysteem.

Doorslaand vocht

Is er sprake van doorslaand vocht, dan komt dit van buiten je gevel binnen en is er ergens een lek. Dit kunnen kleine scheurtjes zijn in je voegen of stenen waardoor regenwater naar binnen sijpelt. De gevel dient de woning te beschermen van de invloeden van buitenaf, maar als deze oud is kan deze bescherming afnemen. Scheuren in de gevel ontstaan vaak in de winter wanneer water binnendringt, bevriest en vervolgens uitzet. In de meeste gevallen is dan een simpele reparatie voldoende en kun je overwegen je gevel te laten impregneren. Is je gevel verouderd dan kun je deze nieuw leven in blazen met een complete gevelrenovatie. De gevel wordt dan volledig gereinigd en de defecte voegen en stenen worden vervangen. Dit is prijzig, maar hierna is je gevel weer als nieuw en kan hij weer vele tientallen jaren mee.

 

Vergelijk offertes

Heb jij last van een vochtprobleem en wil je een vochtdetectie inplannen om achter de oorzaak te komen? Dan kun je onze vergelijkingstool gebruiken om contact te leggen met verschillende vochtbestrijdingsexperts uit jouw regio. Je zal in een korte tijd een aantal offertes ontvangen die je met elkaar kunt vergelijken. Deze service is gratis en verplicht je niet tot aankoop. Alleen door meerdere opties te bekijken kun je de beste oplossing vinden wat betreft jouw vochtprobleem.

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.