De term relatieve vochtigheid wordt gebruikt in situaties waarbij je de luchtvochtigheid berekend. Als je last hebt van vochtproblemen in huis, of je ventilatie is niet goed, dan kan de luchtvochtigheid te hoog worden en hier ondervind je problemen van. De luchtvochtigheid is echter afhankelijk van de temperatuur, hoe warmer het is, hoe meer water de lucht kan vasthouden. Hier lees je over relatieve vochtigheid, over de oorzaken van een hoge of juist een lage luchtvochtigheid in huis en wat je eraan kunt doen.
Inhoud
Wat is relatieve vochtigheid?
Met luchtvochtigheid wordt aangeduid het percentage van de lucht dat uit waterdamp bestaat. Dit wordt dus altijd vermeld als een percentagegetal. De ideale luchtvochtigheid in een gebouw dient tussen de 40 en de 60 procent te liggen. Ligt deze eronder, dan is er sprake van droge lucht, en ligt deze erboven dan is de luchtvochtigheid te hoog. De relatieve vochtigheid bepaalt de maximale hoeveelheid waterdamp dat zich in de lucht kan bevinden op een bepaalde temperatuur en neemt dit als 100 procent. Dit getal veranderd dus met de temperatuur mee. De relatieve luchtvochtigheid is het percentage vocht in de lucht vergeleken met de maximale hoeveelheid waterdamp.
Hoe meet je dit?
Het is makkelijk om zelf de relatieve vochtigheid in je woning te meten. Dit wordt gedaan met een hygrometer en deze zijn in veel winkels te krijgen en niet duur. Heb je het vermoeden dat jij thuis met een te hoge of een te lage luchtvochtigheid te maken hebt, dan is dit geen verkeerde aankoop. Je kunt van beide namelijk verschillende gezondheidsproblemen ervaren.
Een te lage luchtvochtigheid
Laat de hygrometer een te lage relatieve luchtvochtigheid zien, dan is dit bijna altijd het gevolg van slechte ventilatie. Hiervan zal je niet te veel symptomen ondervinden, maar vooral in de winter en in combinatie met de verwarming kan droge lucht wel vervelend zijn. De manieren waarop je dit merkt is doordat je huid of je ogen droog kunnen aanvoelen. Je kunt dit oplossen door regelmatig de ramen even open te zetten, maar in de winter en in goed geïsoleerde woningen is dit echter niet altijd praktisch. Met een mechanisch ventilatiesysteem kun je zonder dat je woning te veel afkoelt altijd frisse lucht naar binnen brengen en de luchtcirculatie in je woning verbeteren.
Een te hoge luchtvochtigheid
Is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid, dan heb je een groter probleem. De gezondheidsklachten zijn dan groter en je kunt je misselijk voelen, ademhalingsproblemen ervaren of hoofdpijn krijgen. Voor mensen met astma en reuma is een ruimte met een hoge relatieve vochtigheid funest. Komt de verhoogde luchtvochtigheid voort uit problemen met vocht in je woning, dan kunnen er schimmels ontstaan op de muren en het plafond. Deze schimmels trekken ongedierte aan en kunnen infectie van de luchtwegen veroorzaken. Ook kan de constructie van je woning ernstige schade oplopen als je deze vochtproblemen niet aanpakt. Hier vind je de meest gangbare soorten vochtproblemen die de oorzaak kunnen zijn van jouw slechte lucht.
- Condensatievocht: de grootste boosdoener van een te hoge luchtvochtigheid is slechte ventilatie. Door te leven in huis, te koken, douchen, zweten en ademen, brengen we allemaal kleine vochtdeeltjes de lucht in. Deze kunnen in slecht geventileerde woningen geen uitweg vinden en zullen dus neerdalen als condensatievocht op de koudere oppervlakten. Dit los je makkelijk op door middel van een ventilatiesysteem en een verbetering van de luchtstroom in je woning.
- Optrekkend vocht: een andere reden waarom de relatieve vochtigheid in je woning hoog is kan te maken hebben met het grondwater. Staat deze hoog, dan kan het de muren intrekken of via je vloer naar boven komen van de kelder of kruipruimte. Dit optrekkende vocht is een groot probleem in woningen gebouwd voor 1980, omdat deze niet standaard zijn uitgerust met een waterkering. Je kunt besluiten alsnog zelf een waterkering aan te leggen of je kunt de muren injecteren met een vochtafstotende gel.
- Doorslaand vocht: dit type vocht komt van buitenaf en dringt via de gevel je woning binnen. Hier moet je de oorzaak dus in de buitenmuren vinden. Heb je een slechte gevel die veel water doorlaat, dan kan hierdoor de relatieve luchtvochtigheid stijgen. Je kunt dit alleen oplossen door je gevel te laten repareren of renoveren.
- Lekkage: en als laatste kan er sprake zijn van een lekkage ergens in je leidingen. Een klein gaatje kan naar verloop van tijd een grote waterplek veroorzaken. Deze lekkages worden vaak pas laat ontdekt en zijn van nature lastig op te sporen.
Vergelijk offertes
Laat jouw hygrometer een te hoge of een te lage relatieve vochtigheid zien, dan wil je vast in contact gebracht worden met een vochtbestrijdingsexpert of een leverancier van ventilatiesystemen. Dit doe je makkelijk met onze vergelijkingstool. Dit is gratis en vrijblijvend en voorziet je in korte tijd van een aantal offertes uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar om tot de beste conclusie te komen wat betreft jouw problemen met vocht.