Schimmel in de badkamer: oorzaak & oplossing

De badkamer is één van de ruimtes in huis waar schimmel het meeste voorkomt. Dat is omdat de luchtvochtigheid daar groter is, voornamelijk nadat iemand een douche of een bad genomen heeft. Het vocht dat zich in deze lucht bevindt moet ergens naartoe en vormt zich door te condenseren vervolgens op de koudere plekken, zoals de muren en rondom de ramen. In de meeste gevallen is het voldoende om een goede ventilatie te realiseren, zodat dit vocht netjes kan worden afgevoerd.

De oorzaak en het gevolg

De oorzaak van de schimmel is dus vaak het gebrek aan ventilatie. Als gevolg zie je condensatievocht dat vaak op dezelfde koude plekken neerstrijkt. Kan dit niet snel genoeg drogen, dan ontstaat hier schimmel. Dit is niet alleen lelijk, en geeft een onverzorgd uiterlijk aan je badkamer, het is ook slecht voor je gezondheid. Daarnaast laat het vaak vlekken achter die niet meer weg te halen zijn en kan het in het ergste geval je muren beschadigen. Het is dus belangrijk dat je hier zo snel mogelijk een oplossing voor vindt.

 

De oplossingen

Er zijn drie manieren waarop je de ventilatie in je badkamer kunt verbeteren en het water in de lucht een uitweg kunt geven naar buiten.

  • Natuurlijke ventilatie: door een ventilatierooster toe te voegen aan de ramen, of door het raam open te zetten tijdens en na het gebruik van de badkamer geef je het vocht een natuurlijke manier om je woning te verlaten. Dit is verreweg de goedkoopste optie, maar voor veel mensen niet altijd geschikt. Zo kun je bij slechte weersomstandigheden niet altijd het raam openzetten en zijn er ook problemen met inbraakveiligheid. Om die redenen kiezen veel mensen voor een mechanisch ventilatiesysteem en hier heb je verscheidene keuzes in.
  • Handmatige mechanische ventilatie: mechanische ventilatie wordt gedaan met een badkamerventilator. Deze werkt op stroom en voert het vocht via een afvoerkoker af naar buiten. Kies je voor een handmatige ventilator, dan moet je deze zelf aanzetten als je de badkamer gaat gebruiken en ook weer uitzetten als de luchtvochtigheid weer op peil is. Dat betekent dat je zelf de inschatting moet maken wanneer dit het geval is.
  • Automatische mechanische ventilatie: ben je bang dat je de ventilator te vroeg uit zal zetten, of dat je hem juist vergeet uit te zetten, dan kun je kiezen voor een automatisch systeem. Deze werken of met een tijdschakelaar of met een sensor. De ventilator zal aangaan als je het licht in de badkamer ook aan doet en vervolgens automatisch stoppen. Dit kan zijn na een periode die je zelf instelt of door middel van een sensor die de luchtvochtigheid meet en de ventilator uitschakelt als deze een bepaald niveau heeft bereikt.

 

Schimmel verwijderen

Nadat je het probleem hebt aangepakt, kun je beginnen met het opruimen van de schade. Was je er snel bij en is er niet veel schimmelvorming, dan kun je dit makkelijk verwijderen met een schuursponsje en een sodaoplossing. Blijkt dit niet voldoende te zijn, dan kun je bleekwater gebruiken, dit een nacht laten intrekken en vervolgens de schimmel wegboenen. Soms moet je dit meerdere keren herhalen voordat alle schimmel weg is. Als laatste zijn er ook allerlei hardnekkige schimmel verwijderingsmiddelen op de markt die je hiervoor kunt gebruiken. Na het verwijderen van de schimmel kun je de muur weer overschilderen. Wacht hier wel mee totdat deze volledig is uitgedroogd.

 

Eventuele andere oorzaken

In verreweg de meeste gevallen wordt schimmel in de badkamer veroorzaakt door slechte ventilatie. Het kan echter ook mogelijk zijn dat er sprake is van doorslaand vocht van buitenaf. Grenst een muur van je badkamer aan de buitenmuur en bevindt de schimmel zich hier, dan is dit een mogelijkheid. Dit betekent dat je gevel niet meer waterdicht is en dat je dit dus aan de buitenkant moet laten repareren. Oude woningen zullen op den duur op meerdere plaatsen problemen laten zien met de gevel en om deze te repareren is er dan een volledige gevelrenovatie nodig. Is de schade alleen plaatselijk, dan kan dit ook plaatselijk gerepareerd worden. Je kunt er dan ook voor kiezen je gevel te laten impregneren met een water en vuil afstotend middel. Daarmee wordt je gevel volledig waterdicht, kan deze weer tientallen jaren mee, zal hij langer schoon blijven en voeg je ook nog eens waarde toe aan je woning. De meest drastische methode om een lekkende gevel te repareren is door deze opnieuw te laten bekleden. Het voordeel is wel dat je dan meteen de isolatiewaarde van je woning aanzienlijk verbetert.

 

Vergelijk offertes

Als je precies wilt weten wat het voor jou zal kosten om je schimmelprobleem in de badkamer op te lossen, dan kun je het beste beginnen met het vergelijken van offertes. Gebruik hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool voor en je zal snel een aantal offertes van regionale bedrijven ontvangen. Deze kun je dan met elkaar vergelijken en tot de beste oplossing komen voor jouw schimmelprobleem.

 

 

Wat kost vochtbestrijding?

Achterhaal de exacte kosten voor vochtbestrijding door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom direct in contact met vochtbestrijders. Gratis en vrijblijvend.